Při třídenním kurzu by se vojáci měli naučit, jak porazit krávu, ovci nebo kozu v souladu s islámskými tradicemi a jak se v odlišném kulturním prostředí postarat o maso a zeleninu.
Kromě toho se až 132 vojáků ze základen Fort Lewis, Eglin nebo Fort Bragg naučí rozpoznávat jednotlivé kusy masa, vařit základní pokrmy a po absolvování kurzu by měli zvládnout i upéct chleba.
Na konci školení jejich znalosti prověří písemný test. Velení speciálních jednotek teď hledá vhodné řezníky a kuchaře, kteří by Američany naučili jídlo uvařit tak, aby bylo po chuti i kmenovým stařešinům.
Američané se s místními budou sbližovat přes žaludky
Američtí vojáci totiž tráví mnoho času v odlehlých vesnicích, kde místní učí, jak se ubránit bojůvkám Talibanu a skrz jídlo by se mohli s místními ještě více sblížit.
Tradiční afghánské menuKábulí - rýže s jehněčím, mrkví a hrozinkam |
Strategie NATO, při které by si vojáci měli kromě bojových úkolů především získávat místní pomocí a přátelským přístupem, vždy prosazovala společné pití čaje a dělení se o jídlo.
Někdy však právě při takových akcích nejvíce vytanuly na povrch kulturní rozdíly. Diplomaté a vojáci často honili kusy masa nebo vnitřností po celém talíři a nimrali se v rýži s obavami, že je otrávená.
Afghánští stařešinové, v jejichž jídelníčku se toho v posledních staletích změnilo jen pramálo, se zase jen těžko vyrovnávají s mexickými pokrmy z armádního proviantu.