Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Američané v Praze oslavují Den díkuvzdání

  11:13aktualizováno  11:13
Praha - Američané na celém světě dnes večer zasednou k doslova přeplněným stolům. Budou jíst obrovské porce krocaního masa na oslavu svátku Dne díkůvzdání. Kvůli této jediné hostině jsou ochotni přejet i půl zeměkoule, aby se u stolu sešla celá rodina. Renata Lytle, která se vdala za amerického novináře žijícího v Praze, letos koupila pětikilového krocana, protože očekává deset lidí. "Těžšího koupit nemůžu, nevešel by se mi do české trouby," říká Lytle a dodává: "Patnácti i vícekilové krůty si prostě v těsné troubě spálí nohy." Většího krocana rodilá Češka už několikrát připravovala v Americe. "Při úpravě takového obra se člověk až lekne. Připomíná to pečení selete," vysvětluje Lytle.

"Každý se doslova přežere. Druhý den je potom každému velice těžko. I na televizi se samozřejmě dívají, to víte, když někdo sleduje Esmeraldu, tak se na ni podívá svátek nesvátek," říká Lytle. Upozorňuje však, že svátek není jen jídlo a koukání na televizi.

"Není to obyčejný večer, kdy se s rodinou po večeři podíváte na zprávy. Je to skutečně duchovní večer, který nemá nic společného s žádným náboženstvím. Nezavalujete se dárky. Prostě jen děkujete za to, že jste živi a zdrávi, že jsou vaši blízcí s vámi. Také se vzpomíná na zemřelé," podotýká.

Svátek se začal slavit od roku 1620, kdy ztroskotaným pasažérům z lodi Mayflower, kteří pluli do Nové Anglie, pomohl tamní indiánský kmen. "Indiáni jim poradili, jak obdělávat půdu a lovit zvěř. Z oslavy první úspěšné sklizně se později stal svátek Díkůvzdání," připomíná Thea Favaloro, která pracuje jako asistentka ředitele pražské Newyorské univerzity.

Tvrdí, že její předek byl také na palubě lodi. Každoročním nájezdům Američanů do supermarketů, prohýbajícím se stolům s jídlem a rodinným večerům však sama příliš neholduje. "Prostě mi krocan naplněný zeleninou, žemlemi a různým kořením nechutná. Navíc setkání s některými členy rodiny, se kterými nemáte společné zájmy, jsou občas rozpačitá. Nemáme si prostě co říci," svěřuje se.

Naopak Gary Ohlbaum, majitel americké restaurace T.G.I Friday´s, se svátku nemůže dočkat. "Musíme do obývacího pokoje nanosit všechny stoly, židle a křesla z domu, protože se nás v rodinném kruhu sejde až třicet. Několik hodin se doslova cpeme krocanem, bramborovou kaší, zeleninou, sýry, moučníky a koláči. K tomu všemu patří také sledování amerického fotbalu v televizi," říká natěšeně Ohlbaum.

Američané se však shodují, že jde o výjimečný den. "Tento svátek je posvátný všem komunitám. Společně ho slaví jak Židé, tak Korejci nebo třeba i pravoslavní. Snad každý však krocana upravuje jinak," doplňuje Ohlbaum.

Pečený krocan s nádivkou

Lehce potřete dutinu ptáka solí nebo citronovou šťávou a vyplňte nádivkou. Smíchejte rozehřáté máslo se směsí koření na drůbež a potřete tím povrch krocana. Sešijte jej a položte prsíčky nahoru. Pekáč volně zabalte do fólie tak, aby se nedotýkala krocana. Pečte půl hodiny při teplotě 230 stupňů. Poté zmírněte na 160 stupňů a pokračujte v pečení (počítejte 40 minut na každý kilogram ptáka). Během pečení krocana podlévejte vypečenou šťávou. Čtvrt hodiny před koncem odstraňte hliníkovou fólii. Že je krocan hotový, se nejlépe pozná, když propíchnete kůži v místě, kde stehno přiléhá k tělu. Pokud je vytékající šťáva čirá a stehno lze snadno oddělit, jste hotovi.


Vedoucí prodejny Ryby - drůbež na Tylově náměstí Ladislav Mrázek nabízí sedmnáctikilového krocana zákaznici. Většinu těchto velkých ptáků si podle Mrázka kupují Američané (23. 11. 2000).

Autor:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Silnice, na nichž se plánuje zavedení mýta
Jihočeský kraj chce rozšířit mýto i na další silnici I. třídy

I na jihočeských silnicích první třídy budou muset platit řidiči nákladních aut mýto. Kraj nejdříve návrh ministerstva dopravy odmítal, ale nyní na něj...  celý článek

V ubytovně pro 105 lidí žijí jednotlivci i rodiny, které nemají kam jít....
V Moravské Ostravě žádají konec ubytovny. Nájemníci prý hlučí, fetují a kradou

Několik set obyvatel rezidenční čtvrti okolo restaurace Slunečnice v Moravské Ostravě má obavy. Sepsali petici, ve které žádají zrušení ubytovny v Sadové...  celý článek

Vyhýbání vozů mezi Opatovcem a Zádolkou.
VIDEO: Stovky kamionů devastují silnici u Třebové, místním ničí domy

Na hranici sjízdnosti je už několik měsíců objízdná trasa pro kamiony, které míří do překladiště v České Třebové. Silničáři proto musejí nejhorší díry zalévat...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.