Pracovníci restaurace v pětihvězdičkovém Hôtel du Palais podle Sud Ouest podrobili nejmenovaného nováčka iniciačnímu rituálu 2. prosince, šéfkuchaře Auréliena Largeaua pak hotel propustil 21. prosince.
Jedenatřicetiletý šéfkuchař, který si loni vysloužil hvězdu od gastronomického průvodce Michelin, zprávu o možném důvodu svého propuštění označil za „lživou a pomlouvačnou“.
Moc luxusní a drahé. Michelinský kuchař požádal o vyškrtnutí z průvodce |
Zástupkyně skupiny Hyatt, která podnik v Biarritzu provozuje, nicméně ve vyjádření pro agenturu AFP hovořila o „znepokojivém incidentu, který se stal na půdě hotelu“ a který vedl k „adekvátním rozhodnutím“.
Sud Ouest s odvoláním na nejmenované svědky píše o křtu, při němž pracovníci kuchyně za přítomnosti Largeaua natáčeli nahého nováčka „s jablkem v puse a mrkví mezi hýžděmi“. Obrázky se podle médií dostaly na sociální sítě, ale byly následně odstraněny.
Šikanu v práci zažil každý desátý zaměstnanec, polovina dala výpověď |
„Tento incident neodráží hodnoty, které hájíme. Provedli jsme vyšetřování a přijali příslušná rozhodnutí. Bezpečnost, zdraví a pohoda našich kolegů, klientů a partnerů jsou pro nás absolutní prioritou,“ uvedla představitelka Hyatt.
Nikdo v této souvislosti nepodal trestní oznámení, prokuratura v nedalekém městě Bayonne nicméně otevřela předběžné vyšetřování. Jeho cílem je „upřesnit hmotnou podstatu skutků“, kterým byl mladý kuchař podroben.
Pětihvězdičkový Hôtel du Palais se nachází na nábřeží v Biarritzu s průměrnou cenou za noc přes 400 eur (9 900 korun).