Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a restaurací. V jídelních lístcích ji však maskují ušlechtilejší názvy, popisuje týdeník 5plus2.

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou. | foto: Profimedia.cz

Znají ji snad všichni, kdo někdy chodili do školní jídelny nebo později do podnikových kantýn, vývařoven či hospod nižší cenové. Univerzální hnědá omáčka, tedy zkráceně UHO, provázela několik generací českých strávníků. Trochu překvapivě „přežívá“ i v současnosti, kdy se lidé snaží jíst chutněji a zdravěji. 

Jaká by taková „správná“ UHO měla být? Na prvním místě je cibulový základ. „Cibule je orestovaná na barvu, tedy dohněda. Potom se zalije vodou, v lepším případě vývarem a to celé se pak dohustí moukou,“ přibližuje jednoduchý postup na přípravu univerzálního pokrmu s minimem chuti šéfkuchař Chateau Mcely Honza Štěrba. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Výsledná „hmota“ má v českých kuchyních široké uplatnění. „Opečete třeba kuřecí prso, na něj dáte broskev, eidam, podlijete touhle omáčkou a je to,“ směje se šéfkuchař receptuře, kterou ve svých pořadech s nehraným odporem kritizoval i Zdeněk Pohlreich.

Od základu všechno špatně

Asi nejklasičtější verzí je pak servírování této omáčky s knedlíkem či těstovinami – přičemž nejproslulejší kombinaci UHO tvoří kolínka v podstatě s jakýmkoli druhem podušeného masa. I nad touto variantou Štěrba kroutí hlavou. 

„Stejně si myslím, že knedlík by si zasloužil nějakou lepší omáčku. Trošku déle vařenou s alespoň nějakou chutí a tak dále,“ pokračuje s tím, že UHO může mít řadu variací. 

Kromě obligátní kostky bujonu a množství soli jsou i další možnosti. „Když na pánev třeba hodíte kompotované brusinky a zalijete je uhem, máte rázem brusinkovou omáčku. Když místo brusinek přidáte nivu, máte nivovou a podobně. Pořád však děláte v podstatě jenom to, že dáváte chuť bordelu, který jste vyrobili. Stejně je to od základu všechno špatně,“ nebere si servítky Štěrba.

V lepších restauracích UHO na talíři nejspíš zákazník nedostane, přesto se v řadě lidovějších podniků stále servíruje. Ze školních jídelen, v jejichž menu tradičně tvořila významnou položku, se v posledních letech hnědá omáčka paradoxně téměř vytratila. 

„Pořád jsme v Česku, takže se v restauraci můžete potkat s lecčím. Ačkoli nejsem nijak vybíravý, tak se raději snažím vyhýbat všemožným minutkovým pokrmům. Raději jdu například do poctivého vrabce se zelím,“ má jasno Štěrba.

Právě minutková kuchyně je totiž spolehlivou základnou pro šíření UHO do světa. Asi v žádné restauraci v jídelním lístku nenajdete výraz UHO. To neznamená, že se v pokrmech neskrývá. 

Do svého menu však volí restauratéři o něco sofistikovanější názvy. „Většinou jsou to všechny ty různé přírodní šťávy. Když vidíme v lístku kuřecí plátek v přírodní šťávě nebo takzvaně ‚napřírodno‘, pravděpodobně půjde o UHO,“ uzavírá.

Jak se vaří UHO s kolínky jako ze školní jídelny

Na 4 porce potřebujeme: 

2 střední cibule, 1 lžíci hladké mouky, 1 kostku masoxu, olej, pepř, kmín, sůl. 

Postup: 

Pokud chceme mít UHO jako ze školní jídelny, necháme kostku masoxu rozpustit v půl litru vroucí vody. V opačném případě masox vynecháme a vystačíme si s vodou. Cibuli nakrájíme nadrobno. 

Na pánvi rozpálíme olej či ztužený pokrmový tuk a na něm cibulku osmahneme dozlatova. Pak zaprášíme hladkou moukou a opražíme za stálého míchání. Postupně přiléváme masoxovou vodu nebo horkou vodu. Opepříme, osolíme a okmínujeme a necháme tak čtvrt hodiny probublávat.

Mezitím uvaříme kolínka podle návodu na obalu, hrnec odstavíme, přikryjeme poklicí a necháme kolínka v horké vodě ještě několik minut „dojít“. Získáme tak kolínka krásně krémová a na jazyku i vidličce se doslova rozplývající.

Kolínka zalitá UHO omáčkou

Školní jídelny? Od UHO k lososu s bulgurem

UHO se ve školních jídelnách – na rozdíl od běžných hospod – příliš neobjevuje. Jejich kvalita je obvykle podstatně vyšší, než se traduje. Každoročně o tom svědčí i soutěž O nejlepší školní oběd. 

„Jaký mýtus je nejčastější? Furt se mluví o té UHO. Nevím, co s tím pořád všichni mají, ta se vaří minimálně. Je to běžná šťáva, kterou se polévá maso. Tento mýtus nás pořád pronásleduje. Pořád se také říká, že jídlo ve školních jídelnách není dobré, ale často to není pravda,“ uvedla před pěti lety Anna Packová, ředitelka zmiňované soutěže. 

A situace se od té doby nezměnila. Když kuchařky chtějí a mají um, dokážou dětem uvařit chutné i zdravé jídlo. 

Nutno ovšem podotknout, že školní jídelny se musí vejít do zoufale nízkých rozpočtů. Mnohdy vaří za peníze, které se u jedné porce rovnají ceně malé konzervy pro kočky. Rodiče platí za oběd třeba jen 24 korun za dítě na prvním stupni a 29 korun za ty na stupni druhém. Je ovšem pravda, že podobnou částí se na dalších celkových nákladech (mzdy, energie...) podílí ještě státní dotace, takže jde zhruba o dvojnásobnou částku).

A jak vypadá jedno z vítězných soutěžních menu? Jako z kvalitní restaurace. Losos podávaný s bulgurem, quinoou a grilovanou zeleninou. A krémová polévka z pečeného květáku.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...