Studie se zaměřila na asi 27 tisíc žáků britských základních škol a její výsledky mnohé šokovaly. Děti totiž mají podle všeho na potraviny poněkud zkreslený pohled. Na to již v minulosti několikrát upozorňoval mimo jiné také slavný britský šéfkuchař Jamie Oliver, který se na základních školách pokoušel zavést osvětový program. Jak je však patrné, zřejmě zcela nezafungoval.
Jeden z deseti školáků si tak například myslí, že rajčata se pěstují pod zemí, třetina pak v dotaznících uvedla, že chleba a těstoviny se vyrábějí z masa. Pětina je skálopevně přesvědčena, že sýr je produktem rostlin.
Profesorka Judy Buttrissová pro to má jednoduché a poněkud úsměvné vysvětlení. "Myslím si, že si to děti pletou s rostlinou Monstera deliciosa (v angličtině nazývaná jako "cheese plant", volně přeloženo jako "sýrová rostlina", pozn. red.)," uvedla.
Neznalost potravin může za vzestup obezity
Studie však nepoukazuje jen na samotnou neznalost konkrétních potravin. Vyplývá z ní například i to, že až pětina britských školáků se nikdy nebyla podívat na farmě.
Roy Ballam, jeden ze členů výzkumného týmu, pro server telegraph.co.uk uvedl, že potravinová osvěta je nyní potřebnější než kdy předtím. "Obezita u dětí je na vzestupu. Děti si musí opět vytvořit vztah k základním potravinám, výživě a vaření," vysvětlil.
Profesorka Butrissová pro televizi BBC uvedla, že děti ze základních škol jsou na tom oproti studentům středních škol ještě dobře. Nad skladbou jejich jídelníčku má totiž obstojnou kontrolu škola nebo rodiče. "U starších dětí se však tato kontrola vytrácí a rodiče tak neví, co jejich potomci jedí," dodala.