Společný test MF DNES a Potravinářské komory ČR zjistil, že někteří výrobci spolu s vodou a koktejlem nejrůznějších látek – přírodních i chemických – přidávají do uzeného masa i živočišnou bílkovinu.
Takové "vylepšení" není pro spotřebitele nijak zdravotně nebezpečné a ani ho nelze srovnávat se současným nastavováním hovězího masa koňským, protože přidané bílkoviny jsou ve složení uvedeny. Podle výrobců se sušené živočišné bílkoviny používají proto, aby maso bylo křehčí a šťavnatější než klasicky vyuzené, které bývá mnohem sušší.
Odborníci to však pokládají za další způsob, jak v masných výrobcích zvýšit obsah masa. Analýzy pro výpočet obsahu masa totiž nerozeznají, zda bílkoviny pocházejí ze svaloviny, nebo z přidaného prášku. Vedle separátů, sóji a "křehčení" masa vodou je tu nový trend ve falšování potravin.
Živočišné bílkoviny však nejsou nic "chemického", nebo dokonce nebezpečného, nejspíš jsou i přirozenější varianta než dříve používaná sója, protože pocházejí z masa nebo krve.
To však nic nemění na tom, že jde o náhražkovou surovinu, která ve výrobku neoprávněně zvyšuje obsah masa. Analýzy totiž neumějí rozlišit bílkoviny pocházející přirozeně z masa od těch dodaných v prášku.
Nejlepší uzené pochází z Německa
A které uzené maso dopadlo v testu MF DNES a Potravinářské komory ČR nejlépe? První místo a známku v testu 1,3 si vysloužila Dulano delikatesní uzená krkovička zakoupená v obchodním řetězci Lidl, vyrobená německou společností Sutter. Sto gramů výrobku obsahovalo 95,41 gramů masa a podle hodnotitelů ho lze popsat jako "lepší průměr s příjemně masovou, méně výraznou chutí". Výrobek obsahoval také méně než 100mg/kg fosfátů.
Naopak nejhůře v testu dopadl výrobek Řezníkův talíř Uzená rolovaná plec bez kosti z produkce Masokombinátu Plzeň, který lze najít na pultech Penny marketu. Porotě se nelíbila chuť s výraznou chemickou pachutí a fakt, že výrobek vyvolává dojem vyztužení želatinou. Celková známka: 3,5.
Co může být v uzeném?Dusitan sodný (E250). Najdeme ho téměř ve všech masných výrobcích, zajišťuje jim příjemnou růžovou barvu a prodlužuje jejich životnost. Dávkuje se v solicích směsích. Co ještě v něm může být?
|