Školní jídelna a blafy? Kdepak, inspirujte se tam, kde UHO nevaří

  14:36
Žádná "univerzální hnědá omáčka" s kolínky. Ve škole si děti mohou také pochutnat, což dokládají i výsledky soutěže O nejlepší školní oběd 2012. Z deseti finalistů nejvíc bodovaly kuchařky ze dvou brněnských základních škol a jedné z Otrokovic. Zkuste podle jejich vítězných receptů uvařit i doma.

Někdy dětem v jídelně nechutná, ale najdou se i takové, kde dětem servírují i lososa... Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Soutěž, jejíhož třetího ročníku se zúčastnilo rekordních 78 školních jídelen, pořádala Všeobecná zdravotní pojišťovna ve spolupráci se Společností pro výživu. Úkolem pro soutěžící týmy kuchařů a kuchařek bylo představit dětmi oblíbené a zároveň zdravé školní menu.

Letos bude soutěž pokračovat čtvrtým ročníkem, do kterého se ještě stále může přihlásit třeba i školní jídelna, kam chodí vaše dítě. Uzávěrka je až 30. dubna 2013. Podmínky a formulář najdete tady.

Chcete, aby dětem doma chutnalo jako ve školní jídelně? Ne, to není legrace. Zkuste jim připravit jídlo, jaké se vaří v těch nejlepších školních kuchyních v republice, a třeba si budou chtít i přidat.

1. místo Losos na restované zelenině s bramborovou kaší

Losos na grilované zelenině s bramborovou kaší

Základní škola, náměstí Svornosti 7, Brno
Množství: pro 4 osoby

  • 400 g lososa
  • 80 g másla
  • 400 g bretaňské zeleniny
  • 80 ml zakysané smetany
  • citron
  • cukr
  • 1000 g brambor
  • 40 g másla
  • 80 g másla

1. Lososa jemně okořeníme, osolíme a opečeme po obou stranách na pánvi na másle.

2. Zeleninu zlehka orestujeme a dochutíme citronem, trochou cukru a špetkou soli.

3. Brambory oloupeme, uvaříme a rozšleháme s mlékem a máslem.

2. místo Zdravý karbanátek s bramborovým salátem

Základní škola Mánesova, Otrokovice
Množství: pro 4 osoby

Na karbanátek:

  • 120 g krůtího masa
  • 80 g eidamu
  • 120 pohankové lámanky
  • 1/2 vejce
  • 60 g strouhanky
  • 30 ml mléka
  • 25 g cibule
  • 8 g česneku
  • 80 ml oleje
  • 40 g žemle
  • 10 g hladké mouky
  • sůl

Na salát:

  • 600 g brambor
  • 200 g francouzské zeleniny
  • 12 g másla
  • 16 g hořčice
  • 120 g sterilovaných okurek
  • 160 g bílého jogurtu
  • zahradní bylinky
  • sůl

1. Krůtí maso a pohankovou lámanku pomeleme společně s cibulí a žemlí namočenou v mléce. Přidáme nastrouhaný sýr, vejce, strouhanou housku a ochutíme solí a česnekem. Směs dobře promícháme a pomocí hladké mouky tvarujeme karbanátky stejné velikosti. Klademe je na plech vymazaný olejem a pečeme v troubě přibližně 30 minut při teplotě 140 °C.

2. Francouzskou zeleninu (mrkev, celer, petržel) orestujeme na másle, smícháme s uvařenými bramborami nakrájenými na kostičky. Přidáme nakrájené okurky, cibuli, hořčici a jogurt. Lehce, ale důkladně promícháme, dochutíme solí a bylinkami.

3. místo Pangasius ze Švédska

Pangasius ze Švédska

Základní škola, Nádvorní 1, Brno
Množství: pro 4 osoby

  • 420 g pangasia
  • 520 g brambor
  • 120 g mrkve
  • 120 g pórku
  • 180 g eidamu
  • 30 g másla
  • 200 ml zakysané smetany
  • mletý pepř
  • koření na ryby
  • drcený kmín
  • kopr
  • pažitka
  • sůl

1. Plech vymažeme máslem, naskládáme do něj na kolečka nakrájené předvařené brambory, které osolíme a okmínujeme. Na pánvi na másle opražíme nastrouhanou mrkev s pórkem. Tuto směs poklademe na brambory.

2. Pangasia posypeme kořením na ryby, kmínem a položíme na směs mrkve s pórkem. Dáme zapéct na 200 °C.

3. Mezitím si připravíme omáčku ze zakysané smetany, kopru, pažitky, trochy soli a pepře.

4. Po 15 minutách pečení navršíme na rybu omáčku a zasypeme nastrouhaným sýrem. Dopékáme asi 40 minut.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...