Tvrdá nebo gumová bageta v obchodě je ve Francii považována málem za národní tragédii. V zemi gurmánů si jen málokterý obchodník či majitel restaurace dovolí nabízet staré nebo nekvalitní jídlo. A to se týká hlavně pečiva, jímž Francouzi doprovázejí téměř každé jídlo.
Jenže Francie se stejně jako řada dalších zemích Evropské unie potýká s hospodářskou krizí, veřejný dluh dosahuje obřích rozměrů a okolo deseti procent obyvatel je v pětašedesátimilionové zemi bez práce.
Není proto divu, že mnozí začali spořit a podle reportáže francouzského deníku Le Parisien se šetření dotklo i žaludků francouzských strávníků. V jihofrancouzském městě Nîmes v oblasti Provence tento týden otevřeli pekárnu, která prodává jen staré pečivo (takzvané a ještě nedávno opovrhované Pain de la Veille, doslova včerejší chléb).
Obchod patří společnosti, která vlastní i většinu běžných pekáren ve městě. V této prostě chtěla využít přebytečného pečiva, které ji nyní zbývá. Ve Francii se stále denně prodá okolo 25 milionů čerstvých baget, přesto pekaři pociťují jistý úbytek v prodeji.
Pekárna se starým pečivem nabízí kromě baget i některé sladké zákusky. Klientům radí, aby si včerejší pečivo rozpekli v troubě. Podle deníku si sami prodavači v pekárně dělají z den starého pečiva legraci, do obchodu nicméně každý den zavítá celá řada občanů Nîmes. Město totiž hlasí jednu z nejvyšších nezaměstnaností v zemi.