Dolnosaská ministryně zdravotnictví Aygül Özkanová oznámila, že v podezření na zdroj nákazy jsou výhonky tří zmíněných druhů zeleniny. Ve větším množství je jedlo pět nemocných nebo pozitivně testovaných zaměstnankyň farmy v Bienenbüttelu.
E. coliNákaza bakterií zvanou enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) vypukla zhruba v polovině května na severu Německa. Nebezpečný kmen prospěšné střevní bakterie E. coli způsobuje krvácivé průjmy a především hemolyticko-uremický syndrom, který poškozuje ledviny a může být smrtelný. Symptomy onemocnění také zahrnují křeče v břiše, zvracení, může se objevit i horečka. Většina lidí se uzdraví během pěti až sedmi dnů. |
Německý institut pro vyhodnocování rizik vyzval z preventivních důvodů k obezřetnosti i při konzumaci syrových výhonků a klíčků, které si lidé vypěstují sami doma.
Na smrtelnou nákazu už zemřelo 35 lidí
Přesný zdroj nákazy totiž stále není zcela jasný a v jednom konkrétním případě v Dolním Sasku byly právě klíčky vypěstované doma pravděpodobně zdrojem přenosu infekce na jednu rodinu.
Dosud přitom také není jasné, zda nebezpečně zmutované bakterie do farmy jižně od Hamburku zavlekli pracovníci, nebo tam infekce přišla v semenech či z jiného zdroje. Na následky infekce už zemřelo v Německu 35 lidí a jedna žena zemřela ve Švédsku.
Nakaženo bylo přes 3 200 lidí. Umírají většinou ti nakažení, u nichž se projevila závažná komplikace, tzv. hemolyticko-uremický syndrom, jenž má za následek chudokrevnost a selhávání ledvin. Další šíření infekce, jejíž první případ byl v Německu zaznamenán kolem 10. května, se mezitím výrazně zpomalilo.