Obě akce jsou přitom stejně ostrým trnem v oku aktivistů, kteří je berou jako příležitost k vyjádření nesmiřitelného odporu vůči globalizaci a světové nadvládě mocností.
"Do neděle to bylo bezvadné, ale včera jsme měli vyloženě špatný den. Delegáti sedí v hotelech a jejich zaměstnanci se je bojí pouštět ven. S bankéři při zasedání měnového fondu to bylo jiné, ti se chodili pobavit," říká jeden z majitelů vyhlášené restaurace U Malířů Radovan Erben, který pro hosty připravil kachní játra s vůní lanýžů.
Užitek ze summitu tak mají především oficiálně doporučené hotely, kde se delegáti ubytovali. "Hotel máme plně obsazený a spoléháme pouze na hotelové hosty. Snažíme se je nalákat zvláštní nabídkou, na dárkové certifikáty, kdy je třeba dezert navíc. Musíme si je hýčkat," uvedla generální ředitelka hotelu Paříž Iva Havlová.
Oproti tomu hotel Esplanade pro ubytování delegátů vybrán nebyl. "Naše obsazenost je minimální, normální hosté se Praze vyhýbají. Ale do budoucna je určitě summit pozitivní," konstatoval ředitel hotelu Petr Tůma.
"Žádné rezervace nemáme a přitom jsme v podzimní nabídce připravili křepelky, bažanty, srnčí paštiky. A když to ve čtvrtek doplníme novým beaujolais, tak vám povím, sám by si rád šel posedět," řekl.
Večeře pro dvě osoby v těchto vyhlášených restauracích se pohybují kolem tří tisíc korun. Úbytek hostů však pociťují i cenově dostupné restaurace a bary v centru, kterým zákazníky odhánějí policejní zátarasy a obavy z demonstrací.
"Dnes půjde kšeft rapidně dolů. Jsme blízko Staroměstského náměstí a přístup je znemožněn. Rezervace nejsou, to při zasedání bankéřů byly půl roku předem," uvedl manažer restaurace Rybí trh Jiří Kalina.
Úbytek hostů hlásila většina restaurací z míst, kde se očekávají možné průvody aktivistů. Mezinárodní řetězce KFC či McDonald's opevnily své výlohy dřevěnými výplněmi.
Tradiční hosty v některých restauracích vystřídali podle jejich pracovníků především policisté, kteří se střídají na jídlo či zajdou ohřát po postávání na vylidněných ulicích.
Plné ruce práce však summit znamená pro restaurace V Zátiší, Flambée či Circle Line, které zajišťují oficiální pohoštění pro delegáty. "Nesmíme však podávat vůbec žádné informace," uvedl manažer restaurace Flambée Petr Pipek.
Jíst se podle něj bude tradiční česká kuchyně s nádechem francouzské plus zvěřina z českých "luhů a hájů".