Test:

Test pro deváťáky: Poradíš si se slovními úlohami?

 

matematika, student, škola
1.Přečti si slovní úlohu a vyber správnou odpověď:

Petr si vydělal na brigádě o 330 Kč více než Aleš, Pavel si vydělal dvakrát více než Petr, Zdeněk si vydělal o 200 Kč méně než Pavel. Kolik si vydělal Petr, jestliže si všichni chlapci vydělali dohromady 3 070 Kč?

2.Přečti si slovní úlohu a vyber správnou odpověď:

Strana b v trojúhelníku je o 7 cm delší než a a c je o 1 cm delší než b. Obvod trojúhelníku je 30 cm. Jedná se o trojúhelník pravoúhlý?

3.Přečti si slovní úlohu a vyber správnou odpověď:

Jitka si vydělala na brigádě o polovinu více než Soňa a Lenka si vydělala třikrát více než Jitka. Kolik si vydělala Lenka, jestliže všechna děvčata vydělala dohromady 5 600 Kč?

4.Přečti si slovní úlohu a vyber správnou odpověď:

Petr si vydělal na brigádě o 22 % více než Aleš a Pavel si vydělal o 25 % více než Petr. Kolik si vydělal Petr s Alešem dohromady, jestliže si všichni chlapci vydělali dohromady 14 980 Kč?

5.Přečti si slovní úlohu a vyber správnou odpověď:

Paní učitelka koupila lístky do divadla pro své dvě třídy. Lístky byly za 500 Kč, 300 Kč a 200 Kč. Počty lístků byly v poměru 2 : 3 : 4. Cena všech lístků byla 14 100 Kč. Kolik žáků chodí do obou tříd?

6.Přečti si slovní úlohu a vyber správnou odpověď:

Banán stojí 7 Kč, pomeranč 10 Kč a jablko 5 Kč. Počty kusů banánů, pomerančů a jablek byly v bedně byla v poměru 7 : 10 : 12. Kolik bylo pomerančů, jestliže celková cena ovoce v bedně byla 1 045 Kč?

7.Přečti si slovní úlohu a vyber správnou odpověď:

1 kg broskví je o 15 Kč dražší než 1 kg jablek. Nakoupíme-li 8 kg jablek a 5 kg broskví, zaplatíme 660 Kč. Kolik stojí 1 kg broskví?

8.Přečti si slovní úlohu a vyber správnou odpověď:

Z města vyjede modrá Felície a jede průměrnou rychlostí 80 km/h. Za půl hodiny po ní vyjede stejným směrem bílá Oktávie a jede průměrnou rychlostí 100 km/h. Jak daleko za městem dožene Oktávie Felícii?

9.Přečti si slovní úlohu a vyber správnou odpověď:

První kombajn sklidí sám obilí za 6 hodin, druhý ho sklidí sám za 4 hodiny. Za jak dlouho sklidí obilí společně, když druhý skončí o 1 hodinu dříve než první?  

10.Přečti si slovní úlohu a vyber správnou odpověď:

Mezi dvěma přístavišti na řece jezdí parník. Cesta tam a zpět mu trvá 3 h, po proudu pluje rychlostí 20 km/h a proti proudu rychlostí 10 km/h. Jaká je vzdálenost mezi přístavišti.  

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili