Test:

Test 2 - matematika pro základní školy – úroveň 2

Test vychází z početních příkladů pro žáky 8. až 9. tříd. Úlohy pokrývají různá matematická témata. Většina slovních úloh jde řešit rovnicí i úsudkem. Každá otázka je za 1 bod, celkový počet bodů je 20.

tabulka 02matematika, student, škola, kalkulačka
1.Přečtěte si pozorně text a odpovězte na otázku:

Tři podnikatelé srovnávali své výdaje za měsíc listopad. Novákovy výdaje byly dvakrát větší než Šindelářovy a Šedivého byly dvakrát větší než Novákovy. Výdaje všech tří podnikatelů dělaly dohromady 140 000 Kč. Šindelářovy výdaje za měsíc listopad byly:

2.Přečtěte si pozorně text a odpovězte na otázku:

V pondělí stáli na rohu Něvského prospektu tři mužici a neměli co dělat. Vtom přiběhl další mužik a v ruce měl stakan vodky. Mužici se zaradovali a všichni dohromady vypili všechnu vodku za 3 hodiny. V úterý stálo na stejném rohu už pět mužiků. A opět se zaradovali, když uviděli dalšího mužika se stejným stakanem vodky jako den předchozí. Za jak dlouho vypili všichni vodku společně druhý den, jestliže předpokládáme ideální stav, že picí režim je stále stejný a všichni mužici pijí neustále stejným tempem a se stejnou chutí?

3.Přečtěte si pozorně text a odpovězte na otázku:

Ve středu stálo v pravé poledne na rohu Něvského prospektu už osm mužiků. Vodky tentokrát měli bohatě a nálada podle toho vypadala. Už před zahájením samotného pití se všichni zvesela bavili, až se jim dlouhé zachumlané vousy třepotaly. Byl mráz, foukal ledový vítr, přesto však všem bylo tak nějak teplo po těle, i když zatím ještě pít nezačali. Vodky měli tolik, že mohli pít až do šesti hodin večer. Po dvou hodinách pití však zcela překvapivě dva mužici náhle odpadli a s kalným pohledem nejistým krokem se odpotáceli někam pryč. V kolik hodin dojde vodka zbývajícím mužikům, jestliže opět pijí matematicky dokonalým způsobem jako dny předešlé?

4.Vyřeš rovnici:

obrázek 04

5.Přečtěte si zadání a vyberte správnou odpověď:

obrázek 05

6.Televizi zlevnili v obchodě o 20 % a později ještě o 10 % z nové ceny. Po této dvojí slevě stála televize 7 200 Kč. Kolik stála televize původně?

7.Pan Novák má zahrádku ve tvaru pravidelného obdélníku. Obvod zahrádky je 140 m a poměr délek stran je 4 : 3. Jaká je délka úhlopříčky obdélníkové zahrady?

8.Pan Lískovec šetří na nové auto. V lednu našetřil jednu osminu celkové ceny auta, v únoru dvě devítiny celkové ceny a v březnu jednu šestinu ceny. Vyjádři zlomkem, kolik mu ještě zbývá našetřit.

obrázek 08

9.Sekretářka firmy nakoupila známky v hodnotě 20 Kč a v hodnotě 15 Kč. Celkový počet koupených známek je 120 a sekretářka platila celkem 2 265 Kč. Kolik koupila známek v hodnotě 15 Kč?

10.Přečtěte si pozorně text a odpovězte na otázku:

Paní Novotná provede předvánoční úklid bytu za 6 hodin, její méně šikovný manžel by stejný úklid provedl za 10 hodin. Jak dlouho jim bude trvat společný úklid bytu, jestliže předpokládáme, že se při společné práci nijak nezdržují a pracují stejným ideálním tempem, jako kdyby uklízeli sami?

11.Druhý den přišlo na výstavu o 20 % více návštěvníků než den první. Za oba dva dny byl počet návštěvníků 1 760. Kolik přišlo návštěvníků první den?

12.Přečtěte si pozorně text a odpovězte na otázku:

Auto vyjede z Prahy do Českých Budějovic přesně ve 12 hodin. Z Českých Budějovic vyjede do Prahy motorka ve 13 hodin. Auto i motorka jedou stejnou trasu přes Písek, která má délku 150 km. Auto jede průměrnou rychlostí 70 km/h a motorka jede průměrnou rychlostí 90 km/h. V kolik hodin se auto a motorka potkají?

13.Přečtěte si zadání a vyberte správnou odpověď:

obrázek 13

14.Pan Dopita nakoupil v supermarketu 32 litrů vína. Víno nakoupil v lahvích po 0,7 litru a po jednom litru. Poměr menších a větších lahví je 2 : 5. Kolik je v nákupu litrových lahví?

15.Přečtěte si pozorně text a odpovězte na otázku:

Mladý ženich v autě, které mířilo na svatbu, na chvíli usnul, řidič využil této nestřežené chvíle a zvýšil rychlost na 198 km/h. Užíval si adrenalinové jízdy a kochal se při předjíždění přes plnou čáru. Jakou dráhu ujede auto při předjíždění, které trvá 27 sekund?

16.V nádobě je pivo o objemu 25 000 cm krychlových. Urči do kolika půllitrů bychom mohli pivo přelít:

17.Odvěsny v pravoúhlém trojúhelníku mají délku 5 cm a 12 cm. Obvod tohoto trojúhelníku je:

18.Společníci firmy si dělili zisk 40 000 Kč. Blažek dostal o polovinu více než Adámek a Drahoš dostal o 40 % méně než Blažek s Adámkem dohromady. Kolik korun dostal Adámek?

19.Parta chlapů přišla do hospody. Jejich počet byl takový, že si mohli sednout k celému počtu stolů pro 4, pro 5, pro 6 a pokaždé zůstalo jedno místo volné. Jaký je nejmenší možný počet chlapů?

20.Vlak vjíždí na most rychlostí 36 km/h. Za 15 sekund od chvíle, kdy na most najel, most opustí. Vlak je dlouhý 90 m. Jak je dlouhý most?

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti