Test:

Test z historie matematiky

Vybrali jsme zajímavé jevy z historie matematiky a sestavili z nich jeden test. Doufáme, že se podaří splnit hned několik cílů. Test vás potěší, překvapí a poučí. Odpovědi hledejte nejen v paměti, ale i v logice a podle nabídnutých odpovědí. Každá otázka je za 1 bod, celkový počet bodů je 20.  

matematika, student, škola
1.Aritmetika pochází ze slova arithmos, což je řecky:

2.Matematik Thales je v současné školské matematice známý svou:

3.Matematik Pythagoras žil přibližně:

4.Thales a Pythagoras pocházeli:

5.Pro většinu řeckých myslitelů začínala čísla:

6.Údajně druhou nejvydávanější knihou všech dob jsou Základy. Skládají se ze 13 knih a první 4 jsou věnovány rovinné geometrii. Autorem této slavné matematické knihy je:

7.Vyber správné jméno následujícího matematika:

Žil v Alexandrii ve druhé polovině 3. století před naším letopočtem. Byl mu udělen titul Velký geometr. Jeho hlavní dílo nese název Kuželosečky, skládá se z 8 knih, ale nalezeno bylo jen 7 z nich.

8.Která nabízená možnost nepatří mezi 3 základní a velké geometrické problémy starověku:

9.Po slavném období řecké matematiky přichází období matematiky:

10.Číslice, které dnes používáme, vynalezli:

11.V jakém roce bylo vynalezeno znaménko = pro rovnost:

12.Přečtěte si pozorně zadání a odpovězte na otázku:

V 17. století stáli u zrodu nové teorie dva významní matematici: Pierre de Fermat a René Descartes. Princip nové matematické teorie lze popsat takto: „vlastnosti každé křivky lze poznat studiem její rovnice“. Tato geometrie nese označení:

13.Zakladateli matematické analýzy jsou pánové:

14.V roce 1654 si dva věhlasní matematici vyměnili několik dopisů, které jsou dodnes považovány za základ teorie pravděpodobnosti. Kteří matematici to byli:

15.Neuvěřitelné se stalo skutkem. Hned osm členů jedné rodiny se natrvalo zapsalo do historie matematiky. Jaké je příjmení těchto osmi matematiků:

16.Přečtěte si pozorně zadání a odpovězte na otázku:

Při pozorování výsledků náhodných jevů objevil De Moivre zvonovou křivku. O 80 let později významný německý matematik spojil tuto zvonovou křivku s teorií pravděpodobnosti. Na památku tohoto matematika hovoříme o:

17.Přečtěte si pozorně zadání a odpovězte na otázku:

Starověcí Řekové popsali jistý poměr stran obdélníka, který nejvíce lahodí lidskému oku. Délky stran obdélníkového průčelí v popředí Parthenónu jsou právě v tomto poměru. V 6. knize svých Základů popisuje tento poměr i Eukleides. Označení pro tento poměr je:

18.Přečtěte si zadání a odpovězte na otázku:

Všichni známe Pythagorovu větu, která se algebraicky přepisuje jako a² + b² = c².

19.Přečtěte si zadání a odpovězte na otázku:

Vyber správné jméno následujícího matematika. Pochází ze Švýcarska, podal kompletní důkaz několika Fermatových vět, je po něm pojmenováno číslo e = 2,71828…, mnoho let pracoval v Sankt Petěrburgu pro ruskou carevnu Kateřinu Velikou, posledních 18 let svého živovat prožil slepý a je autorem vzorce ein = –1.

20.Přečtěte si zadání a odpovězte na otázku:

Vezmeme-li obyčejnou papírovou pásku, natáhneme ji, jeden konec otočíme o 180° a konce slepíme, dostaneme uzavřenou smyčku, jejíž povrch má právě jednu stranu s jendou hranou. Páska se po slavném matematikovi nazývá a jméno matematika je:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti