Rok 2011 byl ve znamení boje o to, zda Věci veřejné vydrží ve vládě. Klíčový muž VV Vít Bárta musel z vlády pryč, ale jeho strana se v ní udržela a pomohla Petru Nečasovi schválit reformy.

Rok 2011 byl ve znamení boje o to, zda Věci veřejné vydrží ve vládě. Klíčový muž VV Vít Bárta musel z vlády pryč, ale jeho strana se v ní udržela a pomohla Petru Nečasovi schválit reformy. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

2011: Ministři mizeli jako porcelánoví černoušci ve slavné detektivce

  • 48
Končí rok, v němž vláda prosadila reformy a nápadně velký počet ministrů "nepřežil" ve funkci. Letos se jich poroučelo postupně šest. V nadsázce to trochu připomíná slavnou detektivku Deset malých černoušků, kteří mizí zároveň s přibývajícími oběťmi.

"Ministři, to je spotřební zboží, které se mění, jak je potřeba," glosoval ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zatím poslední změnu ve vládě, když se v prosinci z pozice ministra kultury musel poroučet Jiří Besser z hnutí Starostů a nezávislých.

"Nikdo nemá své místo ve vládě jisté. Jsem-li s něčí prací nespokojen, tak odchází," odpovídal v průběhu roku s oblibou premiér Petr Nečas na všechny otázky směřující k tomu, pod kterým ze členů vlády se právě houpe židle.

Tisková konference ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (9. listopadu

Důvody, proč ministři končili, byly různé - Besser kvůli nepřiznané vile na Floridě, ministr průmyslu Martin Kocourek kvůli milionům, které "odklonil" (více zde) před rozvodem, aby o nich nevěděla manželka, ministr zemědělství Ivan Fuksa kvůli vnitřním bojům v ODS, kdy chtěl premiér Nečas posílit svou pozici před stranickým kongresem. A ministr dopravy Radek Šmerda vládou jen prolétl, než Věcem veřejným došlo, že chtějí mít ve vládě osvědčeného straníka.

VV ustály pozici ve vládě, ale musely obětovat hlavní figury

Ještě než se vláda na podzim dostala ke schválení důchodové, sociální, zdravotní a daňové reformy, bylo dominantním tématem české politiky, zda Věci veřejné uhájí své postavení ve vládě, odejdou z ní, nebo je koaliční partneři vyženou. VV se ve vládě udržely, ale přišly v ní o dvě klíčové figury.

Bilance roku 2011 a prognóza 2012

Víta Bártu vyhnalo z vlády obvinění od bývalých stranických kolegů Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky, že se je údajně pokusil podplatit (více čtěte zde). Bárta teď tvrdí, že se těší na soud, aby dokázal, že se nic takového nestalo a že obvinění bylo součástí vnitřního puče ve VV. Podle Bárty chtěla Kočí stranu rozštěpit, aby vládly jen ODS a TOP 09 s pomocí několika poslanců zvolených za Věci veřejné.

Předseda VV Radek John čelil prakticky hned od nástupu do funkce kritice, že pozici ministra vnitra nezvládá. Jeho odchod z vlády na jaře letošního roku byl ovšem pro Nečasovu vládu asi nejkritičtějším okamžikem.

Když VV překously, že ztratí vnitro a místo Johna do vlády dostaly vicepremiérku Karolínu Peake a Pavel Dobeš nahradil nestraníka Šmerdu, bylo zřejmé, že vláda už vnitřní napětí vydrží a dokáže díky pohodlné většině ve Sněmovně schválit i reformy, které napsala do svého programového prohlášení.

Nepovinné penzijní spoření a placení za nadstandard u lékaře

I když se opoziční ČSSD snažila jejich přijetí zabránit obstrukcemi ve Sněmovně, vyvzdorovala si jen jejich přijetí o pár dnů později (více zde). Zda si při tom vládní koalice počínala v souladu s ústavou, budou ale v příštím roce řešit ústavní soudci. Na ty se sociální demokrati obrátí, protože jsou přesvědčeni, že byli omezeni ve svém právu hovořit ke každému bodu, který Sněmovna projednává.

Výsledkem sporů v koalici o podobu reforem je, že byly přijaty v měkčí verzi, než se při nástupu Nečasovy vlády zdálo. Spoření na penzi v penzijních fondech nebude povinné, ale dobrovolné, na což tlačily odbory, opozice, vládní Věci veřejné a nepovinné spoření podpořil i premiér.

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek na schůzi Poslanecké

Parlament schválil i možnost připlatit si za nadstandardní zdravotní péči, seznam nadstandardních úkonů ale stále vzniká a ke každému zákroku musí existovat plně účinná varianta hrazená ze zdravotního pojištění.

Spory ve vládní koalici vedly i k tomu, že nižší sazba DPH se od ledna zvýší "jen" na 14 procent a nesjednotí se o rok později na 19, ale na 17,5 procentech. Věci veřejné si postavily hlavu a daly ODS a TOP 09 najevo, že "přes tohle vlak nejede", stejně tak si vyvzdorovaly, že musí zůstat daňové zvýhodnění stravenek. Dá se ale očekávat, že spor o výši DPH bude příští rok pokračovat.

Jak rok 2011 v české politice začal - hádkou, kdo nahradí policejního prezidenta Oldřicha Martinů - tak také končí. Sporem tentokrát o církevní restituce. Na jejich podobě se Nečasova vláda dohodla se zástupci církví registrovaných v České republice, ministři schválili základní principy vracení majetku i finančního narovnání, ale zasekly se opět Věci veřejné.

Nestačí jim, že církve budou dostávat miliardy ze státního rozpočtu - chtějí vědět, kde přesně se tyto peníze ušetří (více čtěte zde). VV, ODS a TOP 09 tak mají novou hračku, která je v příštích týdnech ve vládě a v parlamentu před krajskými a senátními volbami v roce 2012 zabaví.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video