Stabilně už několik let spadá zhruba čtvrtina lidí do kategorie unavených. Ilustrační foto

Stabilně už několik let spadá zhruba čtvrtina lidí do kategorie unavených. Ilustrační foto | foto: shutterstock.com

2009, nejtemnější rok milénia. Jen procento Čechů bylo šťastných

  • 48
Jen jedno procento dotázaných zhodnotilo loňský rok jako šťastný, naopak třetina lidí si spojuje číslo 2009 v letopočtu se strachem, nejistotou a obavami. Ukázal to průzkum agentury STEM. Počet zklamaných v České republice je nejvyšší v 21. století a druhý nejvyšší v historii státu.

Do kategorie zklamaných spadají kromě zmíněné třetiny respondentů s obavami také lidé, ve kterých vzpomínka na minulý rok vyvolává pocity vzteku a bezmoci. Dohromady jich bylo 47 procent.

Horší byl jen rok 1997, na který hledělo nelibě ještě o procento lidí víc. Zpráva k průzkumu připomíná, že tehdy názor ovlivňovaly především politické aféry s morálním rozměrem, například nejasné sponzorování ODS.

"Příčinou současné nespokojenosti je zřejmě nestabilita domácí politické scény a ekonomická krize, jejíž důsledky pocítili i občané ČR. Na druhou stranu ubylo zejména těch, kterým představa minulého roku navozuje pocit vyrovnanosti," komentovali čísla analytici STEM.

Graf zvětšíte kliknutím.

Převažující pocity z uplynulého roku.

Stabilně už několik let spadá zhruba čtvrtina lidí do kategorie "únava". Skupinu loni tvořila tři procenta znuděných plus osm procent neklidných a nesoustředěných a dvanáct procent unavených. Zajímavé je, že oproti roku 2008 se stavy nezměnily.

"Co se mění, je především poměr lidí 'spokojených' a 'zklamaných'. V šestnáctileté historii českého státu měli 'zklamaní' navrch jen v období 1997-2000 a v posledních třech letech," dodává STEM.

Spokojenost s loňským rokem vyjádřilo v průzkumu 30 procent lidí. Jen jedno procento ale má pocit, že minulých dvanáct měsíců bylo šťastných. Úspěch pocítila čtyři procenta respondentů. Zeslábla skupina "vše jde tak, jak má jít" i "vyrovnanost".

"Ostrým dělícím znakem jsou stranické preference. Extrémní je nadále rozdíl mezi stoupenci ODS (52 % spokojených, 30 % zklamaných) a KSČM (11 % spokojených, 64 % zklamaných). Faktem však je, že se tento rozdíl proti minulým rokům zmenšil, a to zásluhou 'vystřízlivění' části stoupenců ODS," uzavírá STEM.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video