V dubnu vyhořela plánovaná ubytovna pro uprchlíky v německém městě Tröglitz...

V dubnu vyhořela plánovaná ubytovna pro uprchlíky v německém městě Tröglitz nedaleko Lipska. (4. dubna 2015) | foto: Reuters

Německo loni zažilo tisíc útoků na azylová centra, vítající davy zmizely

  • 676
Němečtí kriminalisté loni vyšetřovali 1 005 útoků na budovy, které sloužily k ubytování žadatelů o azyl. Bylo jich pětkrát víc než v roce 2014. Během roku navíc výrazně ubylo dobrovolníků, kteří se o migranty starají. Zmizely i davy jásajících lidí, které přistěhovalce vítaly na nádražích.

Spolkový kriminální úřad (BKA) oznámil, že policie v loňském roce řešila přesně 1 005 útoků na střediska pro ubytování žadatelů o azyl - ať už se jedná o žhářství, házení kamenů do oken nebo třeba sprejování nenávistných vzkazů na zdi areálu.

Útoky neustávají

Zprávy o dalších útocích na azylová centra se objevují i po Novém roce.

Kriminalisté z města Willingen - Schwenningen na jihu Německa v pátek informovali, že do tamní ubytovny někdo hodil granát.

Dosud se podle nich používala jen zábavní pyrotechnika (více zde).

Vyšetřování 901 z těchto případů kriminalisty dovedlo ke stoupencům ultrapravicových hnutí. Celkem 173 činů policie označila za násilné, patří mezi ně i 92 žhářských útoků.

Pro srovnání, za celý rok 2014 se podobných útoků v Německu odehrálo 199. Souvislost s pravicovým extremismem vyšetřovatelé prokázali u 173 z nich. Násilných útoků tehdy policisté napočítali 28, vypálených ubytoven bylo šest.

„Dramatický vzestup zločinů proti azylovým ubytovnám nás velmi znepokojuje. Tyto skutky musí být sledovány a trestány se stejnou důsledností jako ultrapravicová štvanice na sociálních sítích. Právě ty jsou totiž líhní xenofobie,“ řekl německému magazínu Spiegel předseda BKA Holger Münch.

Klid vydržel jen v Brémách

Útoky se během roku odehrávaly napříč Německem. Zdaleka nejvíce jich otřásalo spolkovou zemí Severní Porýní - Vestfálsko, kde se kriminalisté museli zabývat 214 takovými případy.

Nejlidnatější spolková země přitom loni nebyla v tomto ohledu nejproblémovější částí Německa, žhářských či jiných útoků na azylová centra tam bylo 25.

V říjnu 2015 uhořel uprchlík z Eritreje:

6. října 2015

Nejhorší statistiku tehdy vykázalo poměrně malé Durynsko se 46 případy útoků na ubytovny pro běžence. Zelené srdce Německa, jak se mu říká díky tamním hustým lesům, bylo přitom v roce 2015 jedinou spolkovou zemí, kde útoků meziročně ubylo - loni jich policie řešila 34. Nejklidnější oblastí jsou dlouhodobě Brémy, kde extremisté neútočili ani jednou.

29.ledna 2016 v 21:40, příspěvek archivován: 30.ledna 2016 v 12:08

Attacks on refugee homes in Germany 2015: 1,005 2014: 199 pic.twitter.com/sVGG4cuTQs

Neziskovkám ubývají dobrovolníci, zůstali největší vytrvalci

Veřejnoprávní televize WDR si všímá, že postoj německé společnosti vůči migrantům v porovnání s obdobím, kdy do tamních měst začaly jezdit první vlaky s uprchlíky, výrazně ochladl. „Jásající lid z nádraží je pryč,“ konstatuje.

Uprchlická krize

Ubylo i dobrovolníků, kteří se v prvních měsících migrační krize po stovkách hlásili neziskovým organizacím.

Jak ovšem upozorňují pracovníci neziskovek, úbytek lidí pocítili už na podzim. Nejedná se tedy o radikální obrat, za nímž by stály konkrétní události jako například silvestrovská vlna krádeží a sexuálního násilí.

„Po Novém roce nepozorujeme výrazný pokles počtu dobrovolníků pro práci s uprchlíky,“ uvedl Christoph Grätz z diecézní charity v porúrském městě Essen.

Nadšené vítající davy podle něj sice z německých měst zmizely, ale o přínosu dobrovolníků rozhoduje hlavně jejich vytrvalost. Lidí je tedy méně, s o to větším zápalem však žadatelům o azyl pomáhají.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue